Nationaal Ouderenfonds activeert ouderen met #KoelvestChallenge in strijd tegen hittestress en zomereenzaamheid

Amersfoort, maandag 13 juli — Het Nationaal Ouderenfonds haakt aan bij de #KoelvestChallenge, een campagne van Klimaatverbond Nederland, om ouderen te activeren om zelf iets te doen tegen hittestress en zomereenzaamheid. Voor ouderen in Nederland kunnen hoge temperaturen extra belastend zijn omdat de kans op uitdroging en oververhitting toeneemt. Een (zelfgemaakt) koelvest is een eenvoudige en effectieve oplossing om het lichaam te koelen tijdens extreme hitte en zo aangepast bewegen en sociaal contact mogelijk te maken. 

Koelvestchallenge Doe mee!

Niet stilzitten, wél aangepast bewegen

Veel ouderen voelen zich tijdens de zomermaanden extra eenzaam, onder andere omdat familie en vrienden op vakantie zijn en omdat vanwege de coronacrisis veel clubs stilliggen en activiteiten en uitjes zijn afgelast. Daarnaast zegt bijna 30% van de 55-plussers deze zomer minder buiten te komen vanwege de warmte, blijkt uit een enquête van het Ouderenfonds.

Het is belangrijk om ondanks de hitte niet stil te gaan zitten, maar om aangepast te blijven bewegen. René Wormhoudt, beweegstrateeg en grondlegger van het Athletic Skills Model: “Wie op leeftijd is doet er goed aan om met de hitte niet stil te gaan zitten voor de ventilator. Wandel bijvoorbeeld in de ‘daluren’ wanneer de zon nog niet zo sterk is. En sluit jezelf niet op. Kortom: doe minder, maar blijf- met mate- bewegen”.

“Blijf contact houden met anderen, zonder je niet onnodig te veel af, geniet van de natuur en wees dankbaar voor hetgeen je hebt en wél kan doen,” tipt een deelneemster van het Ouderenpanel, 70-75 jaar.

Samen Breien voor de #KoelvestChallenge

Hierbij is koel blijven een belangrijke maatregel tegen hittestress. Een koelvest kan kant-en-klaar gekocht of zelf gemaakt worden, met speciale vakjes voor koelelementen. Om (het gebruik van) koelvesten meer onder de aandacht te brengen lanceerde Klimaatverbond Nederland de #KoelvestChallenge. De challenge is een publieke actie waarbij mensen worden opgeroepen om op basis van voorbeelden een eigen koelvest te ontwerpen. Deelnemers kunnen hun ontwerpen insturen via social media met de hashtag #KoelvestChallenge.

Via het programma Samen Breien van het Nationaal Ouderenfonds is een speciaal haakpatroon voor een vest ontwikkeld dat iedereen kan gebruiken om hiermee aan de slag te gaan. Het patroon is hier te vinden. Het Ouderenfonds roept daarnaast zo’n ruim 135 clubs met gemiddeld 10-15 leden op om aan te haken.

 

“Maak het koelvest met het patroon en je komt kleurrijk de zomer door. Keep it cool deze zomer!’’

– Samen Breien coördinator en ontwerpster van het Ouderenfonds haakpatroon Stefanie van Heusden (coloursoflife.nl).